Article

LGC SEASON 4 – MID SEASON REVIEW

Τέσσερις εβδομάδες γεμάτες δράση και ένταση έχουν ολοκληρωθεί. Τέσσερις ακόμη απομένουν για να μάθουμε τα ζευγάρια των playoffs, που θα κρίνουν τους συμμετέχοντες του Final Four! Όμως, πως φτάσαμε ως εδώ;

Το League of Legends Greek Championship έχει διανύσει του δρόμου τα μισά και προχωρά ολοταχώς στην πέμπτη εβδομάδα, γεμάτο εκπλήξεις, στρατηγικά outplays, θηριώδεις εμφανίσεις και απογοητεύσεις. Πέραν όμως από την teamfighting τέρψη του ματιού, που πάντοτε μαγνητίζει την προσοχή, υπάρχει και η στρατηγική ανάλυση, η προετοιμασία, η αντανάκλαση της μοναδικότητας του ατομικού ταλέντου, στην ίδια την ομαδική προσπάθεια. Οι ομάδες, παρά τις ομοιότητες που παρουσιάζουν στον τρόπο παιχνιδιού τους, έχουν διαμορφώσει – και μέσα από την επιρροή των υπολοίπων στο πλαίσιο της διοργάνωσης, μία φυσιογνωμία, ένα κράμα πολλαπλών συστατικών που ορίζει αυτή τη ιδιοτυπία των περιπτώσεων.

Η μοναξιά της κορυφής προσφέρει γαλήνη και σιγουριά στην Gamespace, μα κρύβει πάντα παγίδες. Ένας πιθανός εφησυχασμός, μπορεί κάλλιστα να δώσει την ευκαιρία στις Void Gaming και WLGaming Esports, που ακολουθούν κατά πόδας, να αναρριχηθούν στη θέση της. Η επιθετικότητα και εκρηκτικότητα του τρόπου παιχνιδιού του PAO eSports αλλά και της LUL eSports, υπό διαφορετικό πρίσμα, τους κατατάσσει στην μέση της βαθμολογίας, με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στην κορυφή. Με την ανταγωνιστικότητα στα ύψη, κανείς δεν μπορεί να «ξεγράψει» την macro αποτελεσματικότητα των Team Refuse, που έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα τους αντιπάλους τους, και φυσικά την αγάπη για teamfighting των Outlawz και των Dawn of Stars.

Με την επίδραση του meta να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, το παιχνίδι επικεντρώνεται περισσότερο γύρω από την μεσαία λωρίδα του χάρτη, με την συμμετοχή των junglers να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια κάθε ομάδας για τη δημιουργία του πολυπόθητου πλεονεκτήματος για την είσοδο στο mid game. Όπως είναι φυσικό, σε κάθε, τρόπον τινά, κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, τις οποίες έχουμε απολαύσει, είτε στην πάνω, είτε στην κάτω πλευρά του χάρτη.

Σε μία League of Legends παραλλαγή του «Inception», ας «βουτήξουμε» ένα όνειρο, στην προκειμένη περίπτωση ένα επίπεδο, πιο βαθιά, θέλοντας να δούμε ποιοι παράγοντες συνδιαμόρφωσαν την υφιστάμενη κατάσταση.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΥΟ Ή ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ;

Με την ολοκλήρωση των δύο πρώτων αγωνιστικών και με την βαθμολογία να μοιράζει τον πίνακα σε δύο κομμάτια, αναρωτηθήκαμε σχετικά με το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος.

Ο χαρακτηρισμός «πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων» δεν μπορεί να ισχύσει για το LGC, ειδικότερα από τη στιγμή που οι αγώνες είναι best of one. Έχουμε γίνει επανειλημμένα μάρτυρες εκπλήξεων, όπου ομάδες κορυφής συντρίβονται στο 20ο λεπτό από τα θεωρητικά αουτσάιντερ των αναμετρήσεων. Η ουσία πίσω από αυτές τις επικρατήσεις είναι η επιλογή της σωστής στρατηγικής από την πλευρά του αουτσάιντερ, η προετοιμασία, το διάβασμα του αντιπάλου. Οι ομάδες, παρά την προσαρμοστικότητα που εμφανίζουν, έχουν διαμορφώσει ως ένα σημείο την στρατηγική και τακτική τους υπογραφή μέσα στο Summoner’s Rift, προσφέροντας μας τρεις μεγάλες και πιο γενικές κατηγορίες τρόπου παιχνιδιού.

TA COMPOSITIONS

Τα funnel compositions έκαναν την εμφάνιση τους, μετά τον ανεμοστρόβιλο εν ονόματι mid season meta, που παρέσυρε τις σταθερές του πρώτου μισού και της προηγούμενης season. Η ουσία της στρατηγικής αυτής βρίσκεται στην διαρκή και ανιδιοτελή παράδοση όλων των πόρων που υπάρχουν στον χάρτη (solo/duo experience, jungle farm, lane farm, kills) στο μοναδικό hard scaling carry που έχει ομάδα. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο carry, που συνήθως παίζει γύρω από το mid lane με τον «babysitter» του, κατά πλειοψηφία ένα support χαρακτήρα, να φτάσει πολύ πιο γρήγορα στο επιθυμητό σημείο, όπου θα έχει το πάνω χέρι λόγω powerspike.

Ο παράγοντας αιφνιδιασμός αλλά και ο λιγοστός χρόνος που είχαν οι ομάδες για να μελετήσουν την συγκεκριμένη στρατηγική, επέτρεπε σε αυτούς που την επέλεγαν να επικρατούν με σχετική ευκολία. Πλέον, με τον χρόνο να έχει κυλήσει, με τις ομάδες να έχουν διαμορφώσει το δημόσιο παικτικό προφίλ τους και με τις νέες αναταράξεις στο meta, διαφαίνεται μία σταδιακή εγκατάλειψη αυτής της τακτικής παιχνιδιού, καθώς το winrate εμφανίζει σταθερά πτωτικές τάσεις.

 

 

Απέναντι σε αυτό τον τρόπο παιχνιδιού στέκεται η παραδοσιακή πλέον στρατηγική των standard lanes. Όπως ο φοιτητής που όσο και να αγαπά το delivery, καταλήγει πάντα να συγκινείται κρυφά στη θέα και μυρωδιά του σπιτικού μουσακά, έτσι και η τακτική αυτή αποτελεί την πεπατημένη των ομάδων, ειδικότερα αν θεωρούν πως διατηρούν προβάδισμα στο laning phase, έναντι των αντιπάλων τους.

Με winrate σχετικά σταθερό και μεγάλο κατ’ επιλογή θιασώτη την WLGaming, αποτέλεσε, αποτελεί και πιθανά θα αποτελεί την ουσιαστική απάντηση σε οποιοδήποτε πειραματισμό. Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού εστιάζονται στην ισορροπημένη πρόσληψη resources σε όλους τους ρόλους και στον έλεγχο του vision μέσω rotations, ειδικότερα γύρω από objectives. Δεν είναι τυχαίο πως η WLG αποτελεί την ομάδα με τα πιο ουσιαστικά rotations στο χάρτη, παρά τα στραβοπατήματα, με την Team Refuse να ακολουθεί, που επιλέγει συχνά πυκνά αυτή την στρατηγική.

 

 

Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό, όπως προαναφέρθηκε, πρωτάθλημα, δεν θα μπορέσει να λείπει η τρίτη στρατηγική που συναντάμε ιδιαίτερα συχνά στο summoner’s rift:  τα full aggressive compositions. Οι ομάδες που μεταφράζουν τις teamfight επιτυχίες τους σε νίκες, όπως κυρίως οι Outlawz και οι Dawn Of Stars, αλλά και ο Παναθηναϊκός, είναι οι ουσιαστικοί υποστηρικτές της στρατηγικής αυτής.

Επιλέγοντας heavy damage dealers και τοποθετώντας ιδιαίτερα επικίνδυνα champions σε όλα τα lanes, ξεκινά ένα διαρκές κυνήγι στον χάρτη. Τα αρχικά skirmishes δίνουν την θέση τους σε διευρυμένα 5v5 teamfights, όπου ένα μικρό λάθος τοποθέτησης μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον αντίπαλο.

Η στρατηγική αυτή προϋποθέτει την καίρια επίδραση του jungler στο early game, καθώς καλείται να διαμορφώσει προβάδισμα σε τουλάχιστον δύο lanes. Αυτό επιτρέπει στην ομάδα να κάνει snowball ένα από αυτά, διατηρώντας υψηλό τέμπο, και τοποθετεί τον αντίζηλο σε διαρκή αμυντική στάση. Όπως κάθε δράση στην φύση έχει την αντίδραση της, έτσι και οι proactive κινήσεις οδηγούν σε reactive από την αντίπερα όχθη, γεγονός που επιτρέπει την άμεση τιμωρία λαθών και την ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού.

 

 

Η στρατηγική αυτή μπορεί να οριστεί και ως «τζογαδόρικη», καθώς αν η προσπάθεια του jungler για δημιουργία προβαδίσματος δεν στεφθεί με επιτυχία ή ένα από τα lanes βρεθεί πολύ πίσω, τότε η έκβαση του παιχνιδιού, ειδικότερα απέναντι σε ένα scaling composition με tank frontline, είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη.

Συμπερασματικά, πίσω από τις στρατηγικές επιλογές των ομάδων υποβόσκει μία διαρκής μάχη ανάμεσα στην μεθοδικότητα, στην εστίαση στο macro management και στην παρορμητικότητα, στην ζάλη της αδρεναλίνης των teamfights, στην εξασφάλιση των objectives μέσα από νίκες σε μεγάλες μάχες. Με το μέσο χρόνο παιχνιδιού να αγγίζει οριακά τα 30 λεπτά, οι αναμετρήσεις κρίνονται στις λεπτομέρειες και στην επικράτηση στο mid game. Το στάδιο του βαθιού late game, όπου η διαφορά στο gold δεν μπορεί να αποτυπώσει την ανάλυση πλεονεκτήματος και τα death timers είναι ιδιαίτερα αυξημένα χρονικά, δεν απαντάται συχνά.

 

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Μέσα από την εκτέλεση της εκάστοτε στρατηγικής, αναδεικνύονται παίκτες-κλειδιά για κάθε ομάδα, που ασκούν σαφή επιρροή στην επιλογή αλλά κυρίως στην εκτελεστική δεινότητα των τακτικών. Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάντοτε ο ίδιος παίκτης κάτω από τον μεγεθυντικό φακό του MVP, καθώς το ιδιαίτερα υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο επιτρέπει στις συμμετέχουσες να απολαμβάνουν την εναλλαγή διαφόρων παικτών στη θέση αυτή.

Οι ομάδες συγκαταλέγονται – και διαχωρίζονται – σε δύο γενικές κατηγορίες καθώς προχωράμε στα ενδότερα του πρωταθλήματος: τις macrofocused και τις teamfightfocused. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπάρχουν ομάδες που προτιμούν να διατηρούν τον έλεγχο των objectives μέσω του καθολικού vision (WLG, RFS, VG, GS) αλλά και ομάδες που παίρνουν το ρίσκο να ριχθούν στη μάχη, χωρίς να έχουν αποκλείσει όλα τα ενδεχόμενα (PAO, DOS, OTL, LUL). Βασικό ρόλο σε αυτή την κατηγοριοποίηση παίζει ένα ιδιαίτερο μείγμα στο οποίο συγκαταλέγεται η ένταση της προπόνησης, μέσω και της επίδρασης του προπονητικού team, οι shotcalling φωνές καθ’ όλη τη διάρκεια των αναμετρήσεων αλλά και η ομαδική χημεία, δίπλα στο ατομικό ταλέντο.

Με την έναρξη του πρωταθλήματος, οι casters πήγαν ουκ ολίγες φορές «κουβά» στις προβλέψεις τους, καθώς εμφανίστηκαν ομάδες, που παρότι θεωρούνται αουτσάιντερ, τράβηξαν τα φώτα πάνω τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της LUL esports, που έκανε το 3 στα 3 με το «καλημέρα σας», χρησιμοποιώντας έξοχα το στοιχείο του αιφνιδιασμού, από κοινού με ένα ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε σε καμία περίπτωση, πως οι ομάδες είναι ζωντανοί οργανισμοί, εξελίσσονται, μαθαίνουν, μελετούν, βελτιώνονται αλλά και βιώνουν φάσης καμπής της απόδοσης τους. Η προπόνηση, το δέσιμο των μελών, η μελέτη και η ατομική εξέλιξη μπορούν να προσφέρουν σε μία ομάδα το «άγγιγμα του Μίδα», μετατρέποντας σε χρυσάφι κάθε παιχνίδι. Η απώλεια αυτών όμως μπορεί να έχει μεγάλο κόστος.

Στο μικροσκόπιο τίθεται πάντοτε η ατομική απόδοση των παικτών. Κάθε παίκτης βάζει το δικό του λιθαράκι στο χτίσιμο της γενικής εικόνας μιας ομάδας μέσα στο Summoner’s Rift. Και ευθύς αμέσως έρχεται στο μυαλό η ερώτηση: είναι ένα παιχνίδι προσωπικοτήτων, ατομικής επίδοσης ή η νίκη αποτελεί το αποκρυστάλλωμα στενά της ομαδικής απόδοσης;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορούμε παρά την προσεγγίσουμε διαλεκτικά. Η νίκη ή η ήττα αποτελεί το αποτύπωμα της ατομικής απόδοσης, της αλληλεπίδρασης των προσωπικοτήτων στα όρια της ομάδας. Οι ομάδες που βρίσκονται στο πάνω μέρος του βαθμολογικού πίνακα διαθέτουν εξαιρετικούς shotcallers, ειδικότερα κατά την είσοδο στο mid game που αποτελεί και το σημείο καμπής των αναμετρήσεων. Καθώς προσπερνάμε την μέση της σεζόν, η επίδραση των «αρχηγών» θα γίνεται όλο και πιο εμφανής, καθώς οι ομάδες γνωρίζουν πλέον τους αντιπάλους τους, τις αδυναμίες, τα δυνατά σημεία και τις ιδιαιτερότητες, και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κερδηθεί ένα παιχνίδι από τη διαδικασία του pick and ban.  

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ JUNGLERS

Οι «Ταρζάν» των ομάδων φαίνεται να δέχονται το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στις επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες. Η επίδραση τους, όπως αναλύθηκε και πρωτύτερα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ίδια την εξέλιξη των αναμετρήσεων. Κάτω από την ανακριτική λάμπα μπορούμε να βάλουμε την ατομική τους απόδοση και να εστιάσουμε στην συμβολή τους, που έχει φέρει τις ομάδες τους στην πάνω πλευρά του βαθμολογικού πίνακα, να ατενίζουν τα playoffs και γιατί όχι το Final Four.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της LUL, παρακολουθώντας τις αναμετρήσεις και αναλύοντας τα στατιστικά, παρατηρούμε την αμεσότητα της ανάμειξης του Lunny στον τρόπο παιχνιδιού αλλά και στην έκβαση αυτών. Τα pocket picks, η επιλογή των gangs αλλά και του σημείου άσκησης πίεσης στο χάρτη, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να αναλύσει. Η επίδραση των Nikolex, Dom1nant, Vethorm και Mirror στην προσέγγιση κάθε early game για τις ομάδες τους είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και παίζει κύριο ρόλο στην κατάταξη τους ως τώρα στο βαθμολογικό πίνακα, με τον καθένα να έχει το δικό του ιδιαίτερο playstyle.  

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Όλες οι συμμετέχουσες ομάδες έχουν τα δικά τους δυνατά και αδύναμα σημεία, την μοναδικότητα στην στρατηγική προσέγγιση και φυσικά της αποκλίσεις στην επίδοση τους αυτές τις τέσσερις πρώτες χορταστικές εβδομάδες.

Η χημεία και η σταθερή προπόνηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την εξέλιξη της εκάστοτε ομάδας. Η αρμονική συνύπαρξη των προσωπικοτήτων, το δέσιμο και η διαρκής αναζήτηση της βελτίωσης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο ανεβάζει την ανταγωνιστικότητα ακόμα ψηλότερα, προσφέρει καλύτερο και ουσιαστικότερο θέαμα και φυσικά δίνει άπλετο χώρο για εκπλήξεις, ακόμα και αναποδογύρισμα του βαθμολογικού πίνακα.

Χημεία και το δέσιμο αποτελούσαν και θα αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν οι ομάδες του LGC. Οι διαρκείς αλλαγές στο roster της πλειοψηφίας των ομάδων επηρεάζουν την σταθερότητα της απόδοσης τους, προκαλούν τριγμούς κάθε μορφής, επηρεάζοντας αρνητικά την συγκομιδή των βαθμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορούν να δώσουν νέα ώθηση και φρεσκάδα στην απόδοση.

Ο τίτλος του φαβορί και του αουτσάιντερ αλλάζει συνεχώς χέρια ανάμεσα στην οκτάδα που διεκδικεί την πρώτη θέση και φυσικά την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την ελληνική competitive σκηνή στο European Masters. Οι προβλέψεις ορίζονται ως τουλάχιστον επισφαλείς, με τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες να προδιαγράφονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, για να εξακριβώσουμε ποιος θα είναι εκείνος που θα γλιτώσει την ψυχοφθόρο διαδικασία των playoffs αλλά και ποιοι θα είναι εκείνοι που θα συμμετέχουν, με φόντο τρεις θέσεις για το μεγάλο Final Four!

Όλη η δράση είναι εδώ!

Μείνετε συντονισμένοι στο facebook του League of Legends Greek Championship

Ετοιμαστείτε για πολύ δυνατές μάχες, γεμάτες εκπλήξεις μόνο στο twitch.tv/lolhellas!