Article

LGC Season 3 Playoffs: Η ώρα των αποφάσεων

Τα playoffs της season 3 του League of Legends Greek Championship βρίσκονται προ των πυλών. Τα ζευγάρια έχουν προκύψει και οι τέσσερις διεκδικητές θα αναμετρηθούν για τα δύο πολυπόθητα εισιτήρια που θα τους φέρουν στο μεγάλο Final Four της Αθήνας, στο Μαρούσι. Greek Regenesis eSports, Wind and Rain, Bontech και Nexus Gaming θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την πρόκριση. 

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, με τις KlikTech και Rift eSports να φεύγουν με τα δύο πρώτα «μαγικά χαρτάκια» για το Final Four. Από την τρίτη έως και την έκτη θέση, οι τέσσερις διεκδικητές θα πρέπει να αναμετρηθούν και να παλέψουν για δύο εισιτήρια. Οι μάχες αναμένονται σκληρές και ορισμένες εξ αυτών αμφίρροπες, καθώς όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στο macro management τους και ορισμένες ιδιαιτερότητες, που χαρακτηρίζουν το playstyle τους.

Οι Wind and Rain θα αντιμετωπίσουν την Bontech (20 Ιανουαρίου 2018, 18:15), ενώ την ίδια ώρα, μία ημέρα αργότερα (21 Ιανουαρίου 2018, 18:15), οι Greek Regenesis eSports θα κονταροχτυπηθούν με την αξιόμαχη Nexus Gaming.

*Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι ομάδες κατά την ανάλυση δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελούν τη σειρά κατάταξης τους στη βαθμολογία. 

Wind and Rain – Οι ατσάλινοι πολεμιστές

Με την πρώτη τους εμφάνιση στο League of Legends Greek Championship κέρδισαν αρκετούς θεατές μέσω της ικανότητας τους να βελτιώνονται αγωνιστική την αγωνιστική. Κατέκτησαν την τρίτη θέση (9 νίκες 5 ήττες) της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, στο νήμα, προσπερνώντας την Greek Regenesis στην τελευταία αγωνιστική. Αρκετοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν την είσοδο τους στα playoffs την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία που θα μπορούσαν να έχουν. Θα έχουν άραγε δίκιο;

Οι «ατσάλινοι» αυτοί πολεμιστές, έτσι προτιμούν να τους χαρακτηρίζουν και αυτοχαρακτηρίζονται κατά κάποιο τρόπο, όπως μας ξενάγησε στον κόσμο τους η Μαρία Κρουστάλη, αποτελούν μία από τις ήσυχες δυνάμεις του πρωταθλήματος. Δίχως να είναι επιδεικτικοί και να δημιουργούν εντυπώσεις, βελτιώνουν συστηματικά το macro management τους αλλά και το teamfighting τους. Διατηρούν το ίδιο roster από την αρχή, δίχως ιδιαίτερες αλλαγές και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται σε εξαιρετικό στάδιο, όσων αφορά την επικοινωνία τους.

Αποτελώντας την έκπληξη, μας προϊδεάζουν ευχάριστα για την συνέχεια, καθώς γνωρίζουμε πως θα μελετήσουν σε βάθος τους αντιπάλους τους, προετοιμάζοντας στρατηγικές εξουδετέρωσης τους, έχοντας πάντοτε στην «τσέπη» τους picks – εκπλήξεις για κάθε περίσταση.

ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ: Ικανοποιητικό early game, εξαιρετική macro διαχείριση ως το 15ο λεπτό και φυσικά teamfighting.

ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Late game αποφάσεις και η δυνατότητα τους να επιστρέφουν όταν βρίσκονται πολύ πίσω στο gold. 

Greek Regenesis eSports – Η ελληνική ελπίδα για εκπροσώπηση

Η Greek Regenesis είναι μία από τις πιο γνωστές ομάδες. Οργανισμός αμιγώς ελληνικός με αρκετούς υποστηρικτές στο κοινό του League of Legends Greek Championship. Αποτελούσε και αποτελεί μία εκ των υπερδυνάμεων του πρωταθλήματος παρά το γεγονός πως βρίσκεται βέβαια σε στάδιο μερικής ύπνωσης, μετά και τα ανεπιτυχή τελευταία αποτελέσματα. Ωστόσο αυτό που πολλοί, που έτρεξαν να την κακολογήσουν, δεν υπολογίζουν είναι το μέταλλο του πρωταθλητή που διαθέτει. Είναι ο εστεμμένος βασιλιάς του season 2 και δεν πρόκειται να αφήσει εύκολα το θρόνο.

Στα μάτια πολλών φάνταζε ο διεκδικητής της πρώτης ή στην χειρότερη της δεύτερης θέσης της κανονικής διάρκειας, καθώς GRE και Kliktech, ήταν οι δύο πιο δυνατές ομάδες. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι όμως είχαν διαφορετικοί άποψη, αφήνοντας την Regenesis στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με 9 νίκες και 5 ήττες.

Η διαχείριση του macro αποτελεί ένα αίνιγμα που απαντάτε σε κάθε παιχνίδι διαφορετικά. Από την «εναλλακτικότητα» των στρατηγικών που εφαρμόζονται σε κάθε game της, θα μπορούσαμε να πούμε πως ακούγονται περισσότερες από μία shotcalling φωνές μέσα στην ομάδα. Η GRE έχει ένα πολύ μεγάλο όπλο, το καλύτερο botlane της διοργάνωσης, καθώς και από άποψη συγκεντρωτικής σύγκρισης στατιστικών αλλά και ειδικότερα laning phase, Comp, WildPanda και Tasteless, ο καθένας με τη δική του αντίληψη και νοοτροπία, δημιουργούσαν, στην κανονική διάρκεια, ένα botlane δύο ταχυτήτων που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο early game. Η προσθήκη δε του DoubleAim για το υπόλοιπο των Playoffs, θα κάνει το μείγμα ακόμα πιο εκρηκτικό και εύφλεκτο. Οι αμφισβητήσιμες αποφάσεις από το mid game προς το late game αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της ομάδας, καθώς αυτό είναι και το σημείο-κλειδί στο οποίο έχουν ανατραπεί τα περισσότερα παιχνίδια της, παρά το εξαιρετικό early game τους.

ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ: «Βασιλείς» του early game, cross map ικανότητα να ισοφαρίζουν objectives και τρομακτική δύναμη όταν βρίσκονται μπροστά στο mid game.

ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Επικοινωνία, καθώς με τις πολλές αλλαγές στο roster φαίνεται πως ακούγονται περισσότερες από μία φωνές κατά την εκτέλεση κινήσεων στο χάρτη.

Nexus Gaming – Η ομάδα αίνιγμα

Αν η διαχείριση του macro αποτελεί αίνιγμα για την Greek Regenesis, η Nexus Gaming αποτελεί αίνιγμα ως σύνολο. Η ομάδα από την Ρουμανία εμφανίζει, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, δύο διαφορετικά πρόσωπα. Με τις αποδόσεις της τις τελευταίες αγωνιστικές κατόρθωσε όχι μόνο να αποφύγει τον υποβιβασμό αλλά να κατακτήσει την πέμπτη θέση με 5 νίκες και 9 ήττες.

Εξηγώντας την παραπάνω διατύπωση, οι Nexus εμφανίζονται διαφορετικοί αντιμετωπίζοντας ομάδες, θεωρητικά, μεγαλύτερου βεληνεκούς και αλλαγμένοι αντιμετωπίζοντας ομάδες μικρότερου. Με αρκετά «σκαμπανεβάσματα» διατηρούν μία εκ των χαμηλών –στατιστικά - θέσεων, όσων αφορά την παρουσία τους αλλά και τα κέρδη τους στο early game. Η teamfighting ικανότητα τους, τους έχει προσφέρει σε αρκετές των περιπτώσεων το έδαφος που χρειάζονται. Το mid game είναι το δυνατό τους σημείο, ωστόσο η αδυναμία τους να κλειδώσουν παιχνίδια στα οποία βρίσκονται μπροστά τους έχει στερήσει αρκετές φορές τις δάφνες της νίκης. Πιο χαρακτηριστική και πρόσφατη περίπτωση αποτελεί η σειρά απέναντι στην Different Dimension, όπου και έχασαν το πρώτο παιχνίδι λόγω αυτού και σχεδόν έβγαλαν από τα ρούχα του τον Forg1ven.

Οι shotcalling φωνές και εδώ εντοπίζονται αυξημένες, με την επικοινωνία να «κολλάει» σε αρκετές των περιπτώσεων, όμως το καλό teamfighting τους αλλά και οι φρέσκες προσθήκες στην αρχική σύνθεση, τους δίνουν ένα καλό έδαφος για να αποκτούν πλεονέκτημα σε ορισμένες περιπτώσεις.

ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ: Teamfighting και καλό vision control γύρω από objectives.

ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Early game laning phase και ικανότητα να τελειώνουν τα παιχνίδια που προηγούνται απέναντι σε ομάδες που ξέρουν να καθυστερούν τη ροή και να χαμηλώνουν το tempo. 

Bontech – Η ήρεμη δύναμη

Χρησιμοποιώντας τον ομώνυμο τίτλο της Μαρίας Κρουστάλη, από την συνέντευξη της με τον Pitar, η ομάδα από την Κροατία αποτελεί έναν δυνατό αντίπαλο, στην πληθώρα των περιπτώσεων. Δίχως φαντασμαγορικό gameplay και με αρκετά προβλήματα στην εκτέλεση στρατηγικών επιλογών, οι Bontech κατόρθωσαν να κάνουν ένα εξαιρετικό πρώτο μισό της season, πράγμα που τους έφερε παρά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα, στην έκτη θέση της βαθμολογίας με 5 νίκες και 9 ήττες.

Όπως και στην περίπτωση της Nexus Gaming, έτσι και οι Bontech είναι μία ομάδα που παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα, καθώς η απόδοση της βασίζεται αρκετά στην ψυχολογία της μετά το πρώτο παιχνίδι αλλά και στην αρχική ψυχοσύνθεση της πριν την είσοδο σε μία σειρά. Ένα εκ των δυνατών χαρτιών της είναι ο midlaner της, ο John (Vulinec Ivan), έχοντας ικανοποιητική απόδοση και μεγάλη σταθερότητα αυτής. Η αδυναμία της εντοπίζεται κυρίως στο laning phase, εκεί όπου παραδίδει συνήθως και τα περισσότερα πλεονεκτήματα στους αντιπάλους.

Δυνατή στο teamfighting, και στο να κάνει force objectives, είναι μία εκ των ομάδων που μπορεί να αποσπάσει ένα πλεονέκτημα μεγάλης αξίας μέσω ενός μόνο fight και να προσπαθήσει με την ίδια «ωμή βία» να κλείσει ένα παιχνίδι, εκβιάζοντας την συντριβή της. Η φράση που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει το mid game της είναι το «όλα ή τίποτα» καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχει κατορθώσει να επιστρέψει από κακά early games, μέσω fighting αλλά ακόμα περισσότερες έχει γνωρίσει την ήττα μέσω αυτής της οδού.

ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ: Midlaner και jungler συνεργασία, καλό vision control γύρω από objectives αλλά και γενικότερα, ικανοποιητικό αλλά ανορθόδοξο teamfighting.

ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ: Laning phase και early game macro control, με τα micro λάθη, από ήρωες όχι σε τόσο υψηλό επίπεδο εξοικειωμένους στη χρήση που επιλέγονται για χάρη ενός καλύτερου composition στο pick and ban phase, και ψυχολογία. 

Γράφει ο Κώστας Σορόπουλος.
Ο Κώστας είναι Content Contributor για το LGC. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook εδώ.