Article

«Δεν ξέρουμε τι σημαίνει η λέξη προπόνηση...» - Συνέντευξη με τον Lunny των LuL

(Η συνέντευξη διεξήχθη κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του LGC).

Τι συμβαίνει όταν τέσσερις φίλοι αποφασίσουν να συνδυάσουν την αγάπη τους για το παιχνίδι του League of Legends με την competitive σκηνή; Δημιουργούνται οι LuL Esports.

Πρόκειται για την ομάδα-έκπληξη του πρωταθλήματος που παρότι ξεκίνησε -για κάποιους- με τον τίτλο του outsider οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της μάλλον το αντίθετο δείχνουν. Τα περίεργα draft της, η καλή εικόνα που παρουσιάζει στο early game αλλά και ο τρόπος που εκμεταλλεύεται τα λάθη των αντιπάλων για να προηγηθεί σε kills και towers είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού της που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Την ομάδα αυτή λοιπόν μας συστήνει σήμερα, ο Lunny (Βάιος Δήμζας) ένας εκ των ιδρυτών της και jungler της. Τον συγκεκριμένο παίκτη γνωρίζουμε από την παρουσία του στην πρώτη σεζόν του LGC με τους  Metal Edge Gaming. Στο παρελθόν τον έχουμε δει να αγωνίζεται μεταξύ άλλων με τις φανέλες των GameSpace και Greek Operation Forces. 

- Ποιοι είναι οι LuL Esports;  

«Oι LuL ή αλλιώς Link ur Lines, είναι μια ομάδα που φτιάχτηκε με αφορμή τα qualifiers του LGC. Δημιουργήθηκε από εμένa, τον Br0kk (Γιώργo Βαρβαρέζο, toplane), τον Μalcom (Παναγιώτη Τσιγάρα, marksman) και τον Νikolex6 (Fili Redon, midlane), χωρίς να υπάρχει κάποιος στόχος. Κυρίως για διασκέδαση επειδή μας αρέσει το παιχνίδι. Το όνομα βγήκε τελείως τυχαία. Ο discord server μου λέγεται LuL και επειδή εκεί είμαστε όλοι, ονομάστηκε και η ομάδα έτσι».

*Το ρόστερ συμπληρώνουν οι Niomode (Νίκος Πατούλιας, support) και Kewl Bat (Παναγιώτης Ψαρόπουλος, substitute)

- Καταφέρατε και περάσατε από τα qualifiers και τα playouts, όπου και αντιμετωπίσατε τους Different Dimension. Πώς ήταν η όλη διαδικασία και πώς θα σχολιάζατε τη νίκη απέναντι στους DD;

 «Τα qualifiers για εμάς ήταν κάπως περίεργα μιας και αποφασίσαμε να παίξουμε μια ώρα πριν αρχίσουν. Παρ’ όλα αυτά το ρόστερ μας ήταν αρκετά δυνατό και δεν αμφισβητήσαμε ούτε λεπτό την πρόκριση μας. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το best of 5 εναντίον της DD. Θα λέγαμε μάλιστα πως αυτά τα παιχνίδια ήταν ίσως από τα πιο εύκολα games των qualifiers».

- Από τα quals στο main season. Ποιος ο στόχος σας τώρα; Τι σημαίνει για μια ομάδα και για σένα σαν παίκτη το spot που δίνεται για το EU Masters;

«Στοχεύουμε σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν απευθείας στο LAN Event. Φυσικά το spot που οδηγεί στο EU Μasters αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο. Η παρουσία στην Ευρώπη είναι σίγουρα μια πολύ καλή ευκαιρία για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, για να αποδείξει την αξία της. Ως Lunny βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα στις σκέψεις μου. Τουλάχιστον για την ώρα».

«Είμαστε δεμένοι, δεν είμαστε μόνο συμπαίκτες αλλά και φίλοι»

- Με τρείς νίκες στα τέσσερα παιχνίδια που έχετε παίξει μέχρι τώρα πώς θα σχολιάζατε το main season και τις εμφανίσεις σας;

«Τα παιχνίδια που έχουμε παίξει ήταν αρκετά εύκολα. Ίσως και οι ομάδες που αντιμετωπίσαμε να μην ήταν και αυτές πολύ δυνατές. Σαν ζούγκλα αυτό που έπαιξε ρόλο ήταν τα picks και το playstyle μου στο early game. Επίσης ρόλο έπαιξε -και παίζει-  το ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεταξύ μας προβλήματα. Έχουμε παίξει αρκετά μαζί και έχουμε καλή επικοινωνία μέσα στο παιχνίδι. Τα περισσότερα calls μάλιστα εκτελούνται χωρίς δισταγμό. Είμαστε δεμένοι, δεν είμαστε μόνο συμπαίκτες αλλά και φίλοι. Δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε πράγματα (π.χ. picks) ούτε να παίξουμε αρκετά απρόβλεπτα».

- Για τα παιχνίδια πώς προετοιμάζεστε; Υπάρχει προπονητής;

«Δεν ξέρουμε τι σημαίνει η λέξη προπόνηση. Η χημεία μας μέχρι τώρα είναι αρκετή. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, όχι δεν υπάρχει προπονητής. Θεωρούμε πως για την ώρα δεν χρειάζεται».

- Στη season 1 σε είδαμε να αγωνίζεσαι με τους Metal Edge Gaming. Πόσο σημαντική και χρήσιμη για την ομάδα είναι η εμπειρία αυτή που τους μεταφέρεις από το πρωτάθλημα;

«Είναι σίγουρα χρήσιμη για την ομάδα μας και την πορεία της. Γνωρίζω το πρωτάθλημα, οπότε με τον τρόπο μου θα βοηθήσω για κάτι καλύτερο. Εκτός από εμένα και ο Malcom έχει εμπειρίες από άλλα τουρνουά και ο Nikolex6, ο οποίος έχει παίξει σε high elo ομάδες».

Με το νέο meta να έχει αλλάξει αρκετά τον τρόπο που προσεγγίζουν οι ομάδες το παιχνίδι, τα AD Carries να προσπαθούν να «βρουν τη δική τους, νέα θέση στο χάρτη» και τα solo lanes να παίζουν και αυτά το δικό τους ρόλο, δεν θα μπορούσε παρά να μην ερωτηθεί για τις αλλαγές αυτές.

-Πώς σου φαίνεται το νέο meta; Σαν jungler οι αλλαγές σε δυσκόλεψαν;

«Ως LuL όπως έχετε δει και στα παιχνίδια μας δεν παίζουμε σύμφωνα με το meta και αυτό γιατί δεν μας αρέσει. Θεωρούμε το playstyle του πολύ αργό. Προσωπικά, επέστρεψα στην LoL σκηνή από ένα διάλλειμα στο παιχνίδι. Ωστόσο, αυτό δεν με δυσκόλεψε στο να καταλάβω το νέο meta. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μου αρέσει ιδιαίτερα. Όπως και να έχει όμως όλοι πρέπει να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτό. Επίσης, στις αλλαγές αυτές πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα solo lanes παίζουν καθοριστικό ρόλο στα games. Ως ζούγκλα θεωρώ πως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα solo lanes και αυτό λόγω Scuttle Crab, γιατί δίνετaι πλέον πάρα πολύ gold και experience».

-Το νέο meta έχει συζητηθεί πολύ για τις αλλαγές που έφερε στα ADCs. Γνωρίζεις τη συγκεκριμένη θέση μιας και στο παρελθόν έχεις περάσει από αυτή, πώς τα βλέπεις όλα αυτά;

 «Δεν υπάρχουν AD Carries αυτή τη στιγμή που να είναι αυτό που λέμε playable, να μπορούν να παιχτούν δηλαδή. Εξαίρεση αποτελούν ο Lucian και η Kai’Sa. Aυτό φυσικά επηρεάζει τις ομάδες. Οπότε, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι από εδώ και πέρα μπορούμε να περιμένουμε στα παιχνίδια οτιδήποτε άλλο εκτός από normal ADCs».

- Ποια meta picks θεωρείς δυνατά και γιατί;

«Εκτός από το Nocturne που είναι το πιο δυνατό pick στο jungle αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι υπάρχουν -και κυρίως δεν μου αρέσουν- άλλα δυνατά “metapicks. Το Nocturne είναι δυνατό γιατί δεν έχει weakness στο early, mid και late game».

- Ωστόσο σε έχουμε δει να παίζεις με champions, όπως τα Wukong και Shyvana που δεν τα προτιμούν οι άλλες ομάδες, τουλάχιστον στις μέχρι τώρα αγωνιστικές. Βέβαια έχεις παίξει και με safe picks Evelynn, Trundle. Τι σε κάνει να πικάρεις το ένα ή το άλλο champion

 «Μου αρέσει πολύ το playstyle τους. Παίζω λοιπόν τα συγκεκριμένα champions γιατί μου αρέσει το early snowball και το playstyle τους. Νομίζω είναι αρκετά ενοχλητικό για τους αντιπάλους μας».

- Με τους LuL έχεις κάνει πολύ καλές εμφανίσεις μέχρι τώρα. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό καθοδηγούσες την ομάδα. Μπορούμε να πούμε ότι είσαι και ο shot caller;

«Τα έχουμε κάπως μοιράσει. Στο early game τα περισσότερα calls δίνονται από μένα αλλά στην υπόλοιπη διάρκεια του παιχνιδιού δίνονται από το support μας».

«Στηρίζομαι στους συμπαίκτες μου. Όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο»

-  Αναφέρθηκες πριν στο playstyle. Είσαι απ’ τους πιο δυνατούς παίκτες της LuL. Στα games βρίσκεσαι παντού, καθαρίζεις τη ζούγκλα και γενικά οι κινήσεις σου είναι προσεγμένες και πάντα έχουν αποτέλεσμα. Έχουμε δει μάλιστα και ομάδες να προσαρμόζουν το παιχνίδι τους πάνω σε εσένα. Σε αγχώνει καθόλου αυτό; Ότι σε προσέχουν λίγο περισσότερο οι αντίπαλοι;

«Όχι δεν με αγχώνει διότι ακόμη και να γίνει αυτό σε κάποιο παιχνίδι ξέρω ότι μπορώ τα στηρίζομαι στους συμπαίκτες μου. Όταν για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο late game βρέθηκα αντιμέτωπος στο mid με τους αντιπάλους, η υπόλοιπη LuL την ίδια στιγμή βρέθηκε στη βάση και πήρε το game».

- Τι θα δούμε στη συνέχεια από εσάς;

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δείτε περίεργα picks. Σίγουρα όχι Τrundle. Όχι, γιατί στο παιχνίδι με τους GameSpace που ηττηθήκαμε πήρα το συγκεκριμένο champion και όχι κάποιο assassin. Eίδαμε ότι δεν ταιριάζει με την ομάδα, οπότε θα μείνει εκτός επιλογών μας. Από εκεί και πέρα για να τα πάμε ακόμα καλύτερα θα πρέπει σίγουρα το ρόστερ μας να μείνει το ίδιο. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στον Tranquil (Λευτέρη Λαζαρίδη) γιατί χάρη σ’ εκείνον βρήκα το κίνητρο για να επιστρέψω στο παιχνίδι».

Και εμείς… με τις εμφανίσεις τους εντός Summoner’s Rift να μας αποζημιώνουν κάθε φορά, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα επόμενα παιχνίδια τους με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τις αναμετρήσεις μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο επίσημο κανάλι του LGC στο Twitch κάθε Κυριακή και Δευτέρα στης 20:00.