Article

Different Dimension… σε ελεύθερη πτώση

Ένα από τα πιο ιστορικά esports brands της ελληνικής σκηνής βρίσκεται αντιμέτωπο με μία αγωνιστική κρίση δίχως προηγούμενο. Θα καταφέρει να ανακάμψει, βγαίνοντας από τη ζώνη του υποβιβασμού και να ατενίσει το μέλλον υπό διαφορετικές προϋποθέσεις;

Η Different Dimension δημιουργήθηκε στο μακρινό – τρόπον τινά για τα esports – 2012. Μεγαλεπήβολοι στόχοι αλλά και δημιουργία μίας μεγάλης esports κληρονομιάς ήταν από την πρώτη στιγμή οι μεγάλοι – όσο και δύσκολοι – στόχοι της ομάδας. Από τις «γραμμές» της έχουν περάσει αρκετά γνωστά ονόματα της ελληνικής – και όχι μόνο – esports σκηνής, στελεχώνοντας κατά καιρούς το roster της. Ως ομάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστή όταν επικράτησε της Void Gaming στον μεγάλο τελικό του Riot Greek Legends 2014

Τη στιγμή αυτή, ορόσημο, θα ακολουθήσουν αρκετές κατακτήσεις τίτλων σε επίπεδο ελληνικού ανταγωνισμού αλλά και Βαλκανίων, δεύτερες θέσεις εναντίων ισάξιων αντιπάλων με θεαματικά παιχνίδια, αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες για συμμετοχή στα Riot Challenger Series. Την τροπαιοθήκη της ομάδας κοσμούν μεταξύ άλλων τα κύπελλα των ESL Southeast Europe Championship Season 1 και 2 αλλά και μετάλλια δευτεραθλητών όπως αυτά της e-Gaming 2015 και 2016.

Σε ένα μακρύ ταξίδι από το 2012 μέχρι σήμερα, η Different Dimension έχει περάσει στιγμές στο ζενίθ αλλά και στο ναδίρ, της αγωνιστικής της κατάστασης ειδικότερα. Έχοντας δυναμική παρουσία, μετρά δύο συνεχόμενες συμμετοχές στα Final Four του League of Legends Greek Championship, για το season 1 και 2, καταλαμβάνοντας ισάριθμες τέταρτες θέσεις.

Με την ανανέωση του roster, την επιλογή «φρεσκάδας» ενός Κορεάτη jungler και την επιστροφή παλιών γνώριμων στο αρχική σύνθεση, θα περίμενε κανείς πως η Different Dimension θα αποτελούσε έναν δυνατό και ισάξιο αντίπαλο στο ανεβασμένο επίπεδο που προσφέρει φέτος το League of Legends Greek Championship.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν αληθές. Η season για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με το «αριστερό», όπως συνηθίζουμε να λέμε, με την ανεπιτυχή είσοδο του Pixy στο πρώτο παιχνίδι, δίνοντας μία γεύση – ίσως; - ευθύς εξ’ αρχής των προβλημάτων επικοινωνίας που θα συνέχιζαν να ταλανίζουν ως και τώρα την ομάδα.

Μετά από 15 παιχνίδια, μετρά 5 νίκες και 10 ήττες και βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με επιμέρους σκορ (series wins) 1-7, με μέσο χρόνο παιχνιδιού στα 34,07 λεπτά. Έχοντας μόλις ξεπεράσει τη μέση της αγωνιστικής δράσης για το season 3, η εβδομάδα-ανάπαυλα αποτέλεσε «θείο» δώρο για την ασθενική DD, που ανακοίνωσε, ευθύς αμέσως μετά την τελευταία ανεπιτυχή προσπάθεια να προσθέσει μία δεύτερη νίκη στον πίνακα, πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στο βασικό roster προκειμένου να ανακάμψει. Το ερώτημα που εγείρεται όμως είναι ένα ουσιαστικό: «είναι οι παίκτες το μοναδικό πρόβλημα;»

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν θα μπορούσε να είναι μονοδιάστατη, όπως μονοδιάστατη δεν είναι και η εκτεταμμένη αγωνιστική κατάσταση και απόδοση μιας ομάδας.

Σε πρώτο επίπεδο, οι πολλές αλλαγές από άποψη παικτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βασικό παράγοντα διατήρησης μίας κατάστασης, αν αναλογιστεί κανείς και την προσθήκη του βαριού κλίματος που διαμορφώνεται μέσα από τα συνεχόμενα κακά αποτελέσματα. Αρκεί να θυμηθούμε το «tilt» που μπορεί να δημιουργήσουν οι συνεχόμενες ήττες σε επίπεδο solo queue, τότε θα μπορέσουμε να φανταστούμε την επίδραση που μπορούν να έχουν συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα σε μία ομάδα που αγωνίζεται για ένα καλό πλασάρισμα στα playoffs.

Οι κακές επιλογές στο shotcalling της ομάδας αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα διαιώνισης των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και ως επί τω πλείστον ενός όχι ιδιαίτερα υγιούς – όπως φαίνεται και από τις αλλαγές και τις δημόσιες δηλώσεις των παικτών – κλίματος εντός των τοιχών. Τα προβλήματα στην επικοινωνία και τα αδιέξοδα που συναντά η ομάδα μπροστά στα διλήμματα που θέτει ροή του παιχνιδιού αποκρυσταλλώνουν τα έντονα ζητήματα επικοινωνίας που ανακύπτουν αλλά και το γεγονός όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει μία καθαρή και κρυστάλλινη – shotcalling - φωνή για να ακολουθήσουν οι παίκτες.

Παρά το καλό vision control αλλά και τη σταθερή παρουσία στο laning phase, με καλούς αριθμούς σε cs per minute και όχι εύκολα deaths στο early game, οι Different Dimension δυσκολεύεται να ελέγξει το mid game δίνοντας αρκετό χώρο στην αντίπαλη ομάδα είτε να «snowball-άρει» το πλεονέκτημα μας, είτε να ανακτήσει έδαφος για να ανατρέψει την υπάρχουσα εναντίον της κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώτο παιχνίδι της σειράς απέναντι στην «φορμαρισμένη» Greek Regenesis eSports, όπου διατηρούσαν έως και 6k gold διαφορά μέχρι το 23ο λεπτό, με το τέλος του παιχνιδιού να βρίσκει την GRE νικήτρια.   

Οι στρατηγικές επιλογές της DD αναφορικά με τον έλεγχο του χάρτη είναι - στην πληθώρα των περιπτώσεων - τουλάχιστον απούσες ή περιορίζονται σε supportive ρόλο γύρω από το signature move-meme που συμπυκνώνεται στην συχνά ειπωμένη πρόταση του Κακού «Ο WarriorLady push-άρει για άλλη μία φορά μακριά από την ομάδα του».

Το kill participation του Έλληνα toplaner που βρίσκεται κοντά στο 65% κατά μέσο όρο, εν αντιθέσει με ορισμένους συμπαίκτες του που κειμένονται έως και κοντά στο 80%, αλλά και η επιλογή split-pushing champions όπως ο Gnar (6 φορές), ο Jayce (3 φορές) και ο Trundle (2 φορές) είναι ορισμένα στατιστικά δεδομένα που μαρτυρούν μία συχνή «απουσία» πιέζοντας στα side lanes. Συμπληρωματικά σε αυτό λειτουργούσαν μη ευεργετικά, για την πορεία των παιχνιδιών, ορισμένα μικρά over-extends μπροστά στην αναζήτηση resources για επιστροφή στο παιχνίδι, εγείροντας ερωτήματα στο πεδίο του practice, της συχνότητας και της έντασης του. 

Η ολική ανανέωση προσώπων και προσωπικοτήτων αποτελεί ένα δυνατό στοίχημα που πρέπει να κερδίσει τώρα η Different Dimension.

Οι ιθύνοντες πίσω από το brand name Different Dimension καλούνται σε πρώτη φάση να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν στα νέα ταλέντα της εγχώριας ή και βαλκανικής σκηνής, επενδύοντας ταυτόχρονα στον άξονα «χρόνου» για να δημιουργηθεί – μελλοντικά – μία δυνατή ομάδα ή θα ποντάρουν σε νέο αίμα πεπειραμένων παικτών, με lan εμπειρία και ισχυρές προσωπικότητες.

Εν ολίγοις το ερώτημα που τίθεται είναι ένα μοναδικό και αισθητά ουσιώδες: μπορεί μία άλλη ανανεωμένη DD να προλάβει το τρένο των playoffs ή έστω να αποφύγει την αποβάθρα του αποκλεισμού; Και αν ναι, μέσα από ποιο πρίσμα;

Γράφει ο Κώστας Σορόπουλος.
Ο Κώστας Σορόπουλος είναι content contributor για το LGC. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook.