Article

Bontech: μια ήρεμη δύναμη

Μπορεί να μετρούν μόλις πέντε μήνες παρουσίας στην esports σκηνή, στο σύντομο χρονικό αυτό διάστημα όμως έχουν καταφέρει να μας εντυπωσιάσουν με τις ικανότητές τους και την πίστη τους να δημιουργήσουν κάτι μεγάλο και όμορφο. Αυτός είναι άλλωστε -σύμφωνα με τους ιδρυτές τους- ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι Bontech.

H ομάδα από την Κροατία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα στο League of Legends Greek Championship (LGC), μερικές ημέρες πριν τερμάτισε δεύτερη στην Vip Adria League γράφοντας μ’ αυτόν τρόπο τις πρώτες γραμμές του δικού της παραμυθιού.

Το παραμύθι αυτό μας διηγείται στις επόμενες γραμμές ο Petar “Pitar” Caleta, ένας εκ των ιδρυτών των Bontech και ADC της ομάδας.

«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε την ομάδα από κοινού με τον Daniel “Bager” Labus έχοντας ως στόχο να κυριαρχήσουμε στα Βαλκάνια και γιατί όχι να καταφέρουμε κάτι μεγάλο στο μέλλον. Ήταν μια ιδέα που είχαμε και οι δύο το περασμένο καλοκαίρι. Η ιδέα αυτή προήρθε βλέποντας να εμφανίζονται συνεχώς νέα πρωταθλήματα με μεγάλα χρηματικά έπαθλα» αναφέρει.  «Με κοινό στόχο λοιπόν την επιτυχία στα esports δημιουργήσαμε την ομάδα αυτή. Προσεγγίσαμε και κλείσαμε τους παίκτες που θα απαρτίζουν την ομάδα και έτσι από τον Ιούλιο του 2017 οι Bontech έγιναν πραγματικότητα. Από τότε με τον “Begar” αποφασίζουμε και συζητάμε μαζί οτιδήποτε αφορά την ομάδα».

Όπως είναι αναμενόμενο για κάθε οργανισμό που ξεκινάει από το μηδέν, η αρχή δεν είναι πάντα εύκολη. Το ταξίδι ωστόσο είναι αυτό που δικαιώνει ή όχι όσους πίστεψαν σε αυτόν. Στην περίπτωση των Κροατών συναντάμε και τα δύο. «Φυσικά υπήρχαν προβλήματα στην αρχή και ακόμα υπάρχουν. Προβλήματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με το ότι ο καθένας μας έχει τις δουλειές του και συγχρόνως και την ομάδα. Με την μέχρι τώρα προσπάθειά μας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Το ίδιο και με την απόφασή μας να δημιουργήσουμε τους Bontech» τονίζει ο “Pitar”.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με την Kliktech»
 

Ωστόσο όταν καλείται να αξιολογήσει την τέταρτη θέση στο LGC εμφανίζεται ανικανοποίητος. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την τέταρτη θέση. Θέλουμε να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά. Ξεκινήσαμε θολά, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στο ότι χρειαζόμαστε εξάσκηση αλλά με τις νέες αλλαγές του ρόστερ που έρχονται όλα αυτά  θα ταξινομηθούν. Πρόκειται για αλλαγές που θα έρθουν στο support και στον αναπληρωματικό. Χωρίς ακόμα να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ονόματα» αναφέρει και συνεχίζει «στο Πρωτάθλημα δεν έχουμε αντιμετωπίσει ως τώρα κάποιο πρόβλημα. Η διοργάνωση είναι εξαιρετική. Το μόνο που θα θέλαμε είναι να προβάλλονται περισσότερα παιχνίδια μας στο stream. Και αυτό γιατί είναι ένας τρόπος να δείξουμε την δουλειά μας, να δουν οι άλλοι πως παίζουμε και να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί μαζί μας. Είτε αυτός ο κόσμος θα είναι οι διαφημιστές, είτε το community».

Αναλογιζόμενος την ύπαρξη και άλλων πρωταθλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και ερωτώμενος αν πιστεύει πως το LGC είναι άλλο ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη των esports στα Βαλκάνια αποκρίνεται πως πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή που προωθεί τον χώρο και δίνει την ευκαιρία για μεγαλύτερη αναγνώριση. «Αυτό φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό των οργανισμών που αρχίζουν σιγά σιγά να παίρνουν στα σοβαρά τα esports ή και από τις ομάδες που ιδρύονται  γι’ αυτούς τους σκοπούς» καταλήγει.

Όσο για το κλειδί της επιτυχίας τους; Ισχυρίζεται πως γι’ αυτήν ευθύνονται οι παίκτες και η εμπειρία τους: «δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο κλειδί επιτυχίας. Αν έπρεπε να πω κάτι όμως, αυτό θα ήταν η εμπειρία των παικτών μας αλλά και οι στιγμές μας όταν είμαστε σοβαροί και επικεντρωνόμαστε στο παιχνίδι. Έτσι θεωρώ ότι κερδίζουμε και τους περισσότερους αγώνες μας. Μέχρι τώρα μόνο οι Kliktech έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μας νικήσουν κατά κράτος».

Κι αν πολλοί ισχυρίζονται πως η Bontech είναι τρόπον τινά ακαδημία των Kliktech η απάντηση έρχεται από τον ίδιο κατηγορηματικά. «Είμαστε δυο διαφορετικές ομάδες. Δεν έχουμε καμία σχέση με την Kliktech. Ούτε scrims κάνουμε μαζί ούτε τίποτε. Το μόνο πράγμα που μοιραζόμαστε είναι ο οργανισμός. Βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα της ίδιας εταιρείας αλλά από εκεί και πέρα δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση μεταξύ μας».

«Δεν είναι στις προτεραιότητές μας η πρόσληψη ενός προπονητή»
 

Μιας και αναφέρθηκε στα scrims δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για το πως έχουν μοιράσει τις αρμοδιότητες μεταξύ τους αφού προπονητής στην ομάδα δεν υπάρχει. «Εγώ κάνω τα scrims. Οι midlaners είναι υπεύθυνοι για την προπόνηση, το πρόγραμμά της αλλά και για το διάβασμα των αντιπάλων ενώ για τα picks and bans είναι υπεύθυνοι οι junglers». Όσο για το αν σκέφτονται να προσλάβουν έναν προπονητή; «Δεν είναι στις προτεραιότητές μας, αν και θα ήταν χρήσιμος» απαντά και εξηγεί πως «αυτήν την στιγμή μας νοιάζει περισσότερο να καθιερωθεί το ρόστερ μας, να κάνουμε εξάσκηση, να περάσουμε στο Lan Event του LGC και να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο που θα μας επιτρέψει να έχουμε λιγότερα οικονομικά προβλήματα». 

Κοιτώντας κανείς τα picks and bans τους στους ως τώρα αγώνες τους στο LGC παρατηρεί πως «πικάρονται» αρκετά συχνά champions όπως οι Αzir, Braum και Gnar ενώ την ίδια ώρα «μπανάρεται» η Miss Fortune.  Πως εξηγεί αυτή την στρατηγική τους, δεν καταφέραμε να μάθουμε, για ευνόητους λόγους.  Επιμένοντας όμως λίγο παραπάνω το μόνο που μπόρεσε να αποκαλύψει είναι πως «θεωρούμε την Miss Fortune πολύτιμη επιλογή. Γι’ αυτό και την “μπανάρουμε” αρκετά συχνά. Δεν μας αρέσει να παίζουμε εναντίον της. Παρά το nerf που δέχτηκε στα τελευταία patch -έμμεσα- τη θεωρούμε champion που μπορεί να γίνει υπερβολικά χρήσιμη και ενοχλητική για τον αντίπαλο».

Και επειδή η γνώμη ενός επαγγελματία πάντα μετράει λίγο παραπάνω,  ενόψει pre-season  ο “Pitar” -παρόλο που τα μισεί μέχρι να μάθει τα πάντα- υπογραμμίζει πως πρέπει το solo queue να ταξινομηθεί και να σταθεροποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Συμπληρωματικά αναφέρει πως «οι αλλαγές θα φέρουν νέα δυναμική στο lane και στο damage αλλά το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία του νέου meta των champions, οι οποίοι πρέπει να τελειοποιηθούν για την επόμενη περίοδο. Το bot lane θα εξακολουθήσει να δημιουργεί το momentum για τις περισσότερες ομάδες. Επίσης είναι πιθανό να ανοίξει ο χάρτης με την προσοχή να επικεντρώνεται στο top lane».

Όσο για τα επερχόμενα παιχνίδια με Nexus Gaming και  Different Dimension δηλώνει πως δεν ανησυχούν και πως με «όπλο» τους το νέο ρόστερ και την νοοτροπία τους θα τα καταφέρουν.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας στα Βαλκάνια και να βγούμε και έξω από αυτά, να παίξουμε σε όλα τα πρωταθλήματα, να δείξουμε τις ικανότητές μας και έπειτα ποιος ξέρει ποιες είναι οι ευκαιρίες που μπορεί να έχουμε»;  απαντά στο πως ατενίζει το μέλλον της ομάδας και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε τα σχέδια τους να γίνονται πραγματικότητα.

Γράφει η Μαρία Κρουστάλη.

Η Μαρία Κρουστάλη είναι Content Contributor για το LGC. Μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook.